Bokanmeldelse: Hormoner i balanse


Kroppens hormonelle balanse er avgjørende for humør, søvn, energi, utholdenhet, vekt og mye annet. Martina Johanssons siste bok er et dypdykk i menneskers biokjemi.

Tekst: Geir Torgersen     Foto: Lille Måne/Martina Johansson

Martina Johansson er utdannet sivilingeniør innen bioteknikk. Hun har mange års erfaring som redaktør av vitenskapelige publikasjoner. Gjennom dette arbeidet har hun gransket vitenskapelige artikler før de publiseres. Hun er ekspert på bioteknikk, medisinsk teknikk, cellebiologi,  biokjemi og neurokjemi. Hun er sterk tilhenger av ketogen kost noe hun også skriver mye om på sin blogg

Boken "Hormoner i balanse" er utgitt av Lille Måne forlag og en nærmest en bruksanvisning for hvordan du kan ta kontroll over hormonene i kroppen og bli en enda bedre utgave av deg selv.

Grundig

Martina skriver om et komplisert tema, men hun klarer å gjøre det på en lettfattelig måte. I boken får du i de første kapitlene en grundig gjennomgang av hva hormoner er, hva de gjør i kroppen og hvordan de er helt sentral i regulering av forbrenning, stress, søvn, metabolsk helse og også våre karaktertrekk og følelser.

Kvinners helse har fått et eget kapittel. Her har boken hovedfokus på de kvinnelige kjønnshormonene og hvordan de påvirker alt fra mens, PMS og utflod. I kapittelet finner du mye om hva som skaper ubalanse i de kvinnelige kjønnshormonene og beskriver hvordan blant annet kosthold kan bidra til utvikling av PCOS.

Boken har også et eget kapittel for oss menn. I dette kapittelet er det testosteron som står i fokus. En grundig gjennomgang av hva som styrer testosteronproduksjonen og en interessant del om hvordan stress påvirker testosteron. 

Aldring og hvordan holde seg frisk og ung lenger er viet et helt kapittel. Her igjen er det omfattende kunnskap om hvordan hormoner styrer aldringsprosessene i kroppen.

Bokens siste del omhandler trening og biohacking. I denne delen får du mye informasjon om kosthold, trening og kosttilskudd for å optimalisere helsen din fra et hormonelt ståsted.

Oppsummering

Boken er lettlest og gir meg mengder av nyttig informasjon og kunnskap. Det jeg også liker med boken er at den er full av praktiske eksempler som både gir gjenkjennelse og inspirasjon til å gjøre endringer i eget liv. At den er skrevet på et lettfattelig språk gjør det lett å anbefale "Hormoner i balanse" av Martina Johansson.

© Kostreform. Alle rettigheter reservert