Hva er hemmelighetene
til stangselleri og persille?

Stangselleri er en grønnsak som har blitt veldig populær blant mange de siste årene. Den bør vi definitivt bruke til langt mer enn å ha som pynt i Bloody Mary og til dipp – og persillen bør vi bruke til langt mer enn pynt på rekesmørbrødet og i persillesmøret.

Tekst: Eva Fjeldstad   Foto: Pixabay.com

I tillegg til å tenke lavkarbo, er det viktig å tenke på hva som kan gi oss god fordøyelse og gi våre venner tarmbakteriene et godt liv. På Kostreforms fantastiske seminar 18. September, fikk vi utallige eksempler og mye dokumentasjon når det gjelder nettopp viktigheten av å tenke tarmhelse i forhold til blant annet overvekt og alvorlige sykdommer som kreft.

Apigenin

Så da skal jeg røpe hvilke hemmelighet stangselleri og persille har delt med blant annet kålrabi, kamille, spinat og granateple inntil for noen få år siden. Da ble forskerne oppmerksom på et flavonoid/plantekjemikalium som har fått navnet Apigenin. Apigenin har i de siste årene fått stadig større anerkjennelse for å være krefthemmende, og flere studier har vært gjennomført både på mennesker og i laboratorier. Undersøkelser viser at pasienter som var operert for tykktarmskreft og spiste mat med Apigenin, fikk tilbakefall i langt mindre grad enn de som ikke spiste mat med Apigenin.

Apigenin hindrer blant annet utvikling av nye blodårer som kreftcellene er avhengige av for å kunne vokse, og Apigenin får også kreftcellene til å foreta selvmord (apoptose). I tillegg gjør Apigenin miljøet til svulsten mer fiendtlig ved å redusere glukoseopptaket av kreftcellene, forstyrre ombygging av matrisen utenfor og rundt kreftcellen, og forhindre prosesser som fremmer kreftprogresjon og spredning. Apigenin er av den grunn også meget effektiv når det gjelder å forebygge kreft. For å forhindre tarmkreft, der vi nordmenn er på toppen av verdensstatistikken, er stangselleri og persille  meget gode tips.

I tillegg øker apigenin testosteron- og også progesteronverdiene våre. Så neste gang kaster du kanskje ikke persillekvasten på rekesmørbrødet?

Stangselleri

Stangselleri har i tillegg mye fiber som er tarmbakterienes favorittmat og inneholder mye vitaminer, blant annet vitamin A som er viktig for å ha en frisk tarmslimhinne og flere B-vitaminer, blant annet folsyre (B9). I tillegg C-vitaminer, vitamin K - og flere mineraler. Selleri inneholder blant annet magnesium som blant annet er viktig for produksjon av fordøyelsesenzymer. Og ikke nok med det, men stangselleri inneholder også sink og quercetin som er viktig for å ha godt immunforsvar.

Persille

Persille har vært brukt siden oldtiden, først som medisinplante og seinere som krydder. 

Persille stimulerer appetitten og er fordøyelsesfremmende. Den stimulerer leverfunksjonen og regulerer utskillelsen av galle. Persille er tarmgassdempende og kan fjerne innvollsormer, og den er også betennelsesdempende. Dette er meget viktig i tarmsammenheng, fordi mange har irritasjoner og inflammasjoner i tarmen – noe som blant annet kan føre til lekk tarm.

Persille er en av de plantene som inneholder mest Apigenin. 

Tørket persille inneholder ca. 13.000 mg og frisk persille inneholder fra 225 til 300 mg Apigenin pr 100 gram. Du trenger kun ca. 1 ss hakket frisk persille – eller ca. ½ ts tørket pr dag for å få virkningen fra Apigenin.

M. Marcussen nevner noe som er interessant i denne sammenhengen. Han skriver at persillebladene kan brukes som omslag på svulster. Selv om ingen visste noe om Apigenin da Marcussen skrev sin bok «Helbredende Urter» i 1946, så hadde de likevel kjennskap til persillens virkninger.

Ved siden av å være en meget effektiv antioksidant, er persille også en rik kilde til vitamin A, C, E, betakaroten, fiber og folsyre. Den har også mer vitamin K enn grønnkål. Så hvorfor ikke ha persille i maten hver dag?

 (Lefort EC et al., Mol Nutr Food Res., 2013).

© Kostreform. Alle rettigheter reservert