Tomatsaus med squash
og andre muligheter

I denne formen er det kombinasjonen av løk, hvitløk, tomat og olivenolje som er hovedpoenget. Blandingen kalles Soffritto i Middelhavslandene

Tekst: Eva Fjeldstad   Foto: Privat

Sammen med gulrot og mye krydder blir dette en blanding som er ekstra god for tarmbakteriene og tarmhelsa. Sammen med den milde squashen smaker blandingen godt. I og med at løk og hvitløk er noe av poenget i Soffritto, er det vanskelig å finne et lav FODMAP-alternativ. Men formen smaker godt og er bra tarmbakteriemat også uten disse ingrediensene.

Retten er god med grønn salat til, og som tilbehør til både kjøtt og fisk, dessuten er sausen i seg selv god som pastasaus.

Du trenger

2 squash (ca. 600 gram til sammen)

2 løk delt i 4 på langs og skåret i tynne skiver (ca. 250 gram)

6 fedd hvitløk skåret i tynne skiver

1 boks hakkede tomater (500 gram)

1 glass Stangeland økologisk tomatpuré (180 gram)

1 ss finhakket frisk ingefær

1 ss finhakket fersk gurkemeie eller 2 ts tørket

1 ss «Masala» eller de krydderne som er nevnt på side x

1 ss Soma Tacokrydder 

1 ss tørket timian

2 raspede gulrøtter (ca. 150 gram)

1 paprika skåret i biter

Ca. 1 dl ekstra vergin olivenolje

Ca. 2 dl vann

Slik gjør du det

Hell litt av olivenoljen i gryta og stek løk og hvitløk på middels varme til løken er blank.

Ha i alle de andre ingrediensene med unntak av squashen, og la blandingen koke i ca. 30 minutter under lokk på svak varme. Mens sausen koker, skjærer du squashen i tynne skiver.

Hell sausen i en ildfast form og sett squashskivene ned i sausen. Etterpå trykker du dem litt ned så de blir liggende på skrå i sausen som vist på bildet.

Stek formen midt i ovnen på 190- 200 grader i ca. 40 minutter eller til squashen er helt myk. Ikke bruk varmluft da det tørker ut og brenner squashen. 

Sausen kan med fordel lages dagen før du skal bruke den. Smaken blir mer rund og fyldig etter noen timer.

Bruk bare squash, eller squash og aubergine. (Bruker du aubergine, legg aubergineskivene utover benken, strø på salt, stable skivene og trykk stablene litt sammen. Skyll etter 10 min og tørk skivene. Saltet trekker ut vann og den litt bitre smaken.) Du kan også ha i potetskiver i stedet for squash. Det gir en god og spennende potetform som også er god kald (Kald potet har resistent stivelse som er bra for tarmbakteriene).

Sausen kan brukes som vegetarisk pastasaus, gjerne med ferdigkokte bønner eller kikerter du har i fryseren - eller ferdigkjøpte hermetiske. Det vil gi retten fullverdig protein. Du kan også steke ½ kg kjøttdeig og ha i sausen – så blir det kjøttsaus til pastaen. Ha gjerne i mer krydder. Prøv deg fram.

Løk og hvitløk inneholder inulin som er god tarmbakteriemat

Hvitløken fremmer i tillegg bevegelsene i tarmen selv ved små mengder og forhindrer tendens til forstoppelse i tillegg til at den rydder opp blant mikrobene. Tomatpuré og hakkede tomater har vist seg å fungerer krefthemmende i fordøyelsen. Eventuelle kreftceller blir hindret i å vokse og hindret i å spre seg. Olivenolje har mye antioksidanter og har inflammasjonshemmende virkning, hvilket er viktig om tarmhinna er litt irritert.

Løk, hvitløk, tomat og olivenolje fungerer bedre enn hver av dem for seg og inneholder til sammen over 40 ulike polyfenoler (plantekjemikalier). Det kan synes som om det er olivenoljen som «drar opp» effekten.

Gulrot inneholder arabinogalaktaner som er ønskemat for tarmbakteriene.

Ingefær og krydderne renser opp i tarmbakteriefloraen og fremmer fordøyelsen ved blant annet å redusere luft og øke utskillelsen av fordøyelsesvæsker

© Kostreform. Alle rettigheter reservert