Allergi eller Korona?


Kløende øyne, krisling i halsen og «dett dese» er vanlig for allergikere, men det er ikke særlig stas å få en nysekule i butikk-køen og kjenne stikkende blikk fra mistenksomme øvrige kunder.  Da er det godt å vite at du kan få kjøpt en button som tydelig forteller at du «bare» er allergisk!

Tekst:  Berit Kvifte   Foto: Pixabay

-Det viktig at de som har kjent allergi, tar sine forhåndsregler og bruker medisiner eller annen adekvat behandling. I disse dager er det or og hassel som gjør livet surt for allergikerne, opplyser, Anna Bistrup, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund  ( NAAF).

Vær åpen om allergien

Pollenallergi rammer nær én million mennesker i Norge og kan gi sterke symptomer. Hvordan kan du skille allergi fra koronasmitte?

-De fleste som har hatt pollenallergi en stund vil gjenkjenne symptomene. Likevel anbefaler vi at du tenker igjennom symptomene du pleier å ha, før de oppstår. På den måten blir du kanskje mindre bekymret for at symptomene kan skyldes koronasmitte.

NAAF anbefaler allergikere om å være åpne om allergien. En nysekule har mer enn en gang utløst stygge blikk i butikkøer.

- Hvis du begynner å hoste og harke på offentlig sted, så si det som det er  – at du er allergiker. På den måten unngår du at folk rundt deg skvetter eller blir provoserte og tenker worst case scenario.  Da må også de som «nysefrie», vise raushet og ikke vifte med «smitte-flagget», understreker Bistrup.

Kan være vanskelig å skille

Pollenallergikere trenger i utgangspunktet ikke holde seg hjemme i isolasjon, men det er likevel viktig å merke seg at symptomer på allergi, koronasmitte og andre infeksjoner i øvre luftveier i noen tilfeller kan være vanskelig å skille – siden mange får milde forløp. Ikke minst om du er «debutant» på allergifronten i år. Tommelfingerregelen er at hvis du er i den minste tvil i forhold til symptomene,  hold deg hjemme og ta de forhåndsreglene som anbefales av FHI, opplyser seniorrådgiveren.

Buttons til deg med allergi!

Hvis du er blitt passe lei og kei av: «skjerp deg», «test deg», «er du klar over &&%»¤¤%» og andre og uparfymerte uttrykk fra folk rundt deg når og om du må snyte og tørke nesa i ett sett, kan NAAFs button være til god hjelp!
-Buttons med teksten «Jeg har pollenallergi» ble laget i fjor for å synliggjøre at ikke alle som hoster og harker er smittet.  Det var NAAF  som i samarbeid med Apotek 1 i fjor tok  initiativ etter stor pågang fra allergikere, om å lage en button for å mildne mistenksomheten mot allergikere. Prøveprosjektet tømte lageret raskt, så i år har vi rustet skikkelig opp. Du kan bestille buttonsen i nettbutikken til NAAF og du trenger ikke å være medlem i, opplyser Anna Bistrup.

Hjemmetest

-Jeg pleier alltid å si at mistanke om pollenallergi skal undersøkes av lege, men det er ufarlig å teste hjemme med en reseptfri allergipille. Merker du rask bedring i symptomene, kan du være pollenallergiker og bør vurdere videre utredning hos lege som vil teste deg og kan foreskrive medikamenter og ellers gi gode anbefalinger slik at du kommer deg gjennom pollensesongen på best mulig måte, råder Bistrup.

I disse dager er det or og hassel som plager allergikerne. Senere kommer bjørkepollen, mens midt på sommeren så er det gresspollen som slår allergikerne ut. Burota «avrunder» sesongen utpå høsten. Det er med andre ord ikke så lenge allergikerne ha fri fra pollen. Derfor er det viktig å ta medisiner som anbefalt.
Nyttig informasjon!
FHI har laget en tabell som viser de typiske symptomene ved korona, forkjølelse og allergi og som kan være til hjelp for å skille symptomene.

© Kostreform. Alle rettigheter reservert