Årets «tåppnåttsj»! Heng deg på! 


Går du i skogen slutten av april/ begynnelsen av mai, kan hende du kjenner en svak eim av løklukt. Da skal du prise deg lykkelig! Du har nemlig satt beina dine rett i et område med ramsløk – også kalt nordens hvitløk som er omfavnet av de hippeste restaurantkokkene.

Tekst :  Berit Kvifte Foto: Pixabay.com

Glem pesto av basilikum for nå er det ramsløkpesto for alle pengene! Enn skjønt penger - ramsløken er helt gratis og kan plukkes i viltvoksende klynger langs norskekysten fra Oslofjorden til Trøndelag. Men, du skal vokte deg vel for ikke å blingse mellom ramsløk og liljekonvall! Det kan bli fatalt (se illustrasjonsfoto nederst i artikkelen)

I Vestfold, der undertegnede bor, er ramsløksplassene snart like hemmeligstemplet som kantarellsteder og multemyrer. Jeg har faktisk vært vitne flere krangler mellom ramsløk-entusiaster som hadde viklet seg inn på hverandres «enemerker». Men - ramsløken er fri for alle, så det er bare å plukke i vei, men sørg for å gjøre det mens bladene er grønne og friske og de hvite blomstene på planten likeså.

I de sørlige strøk, kan du godt legge i vei på ramsløkjakten i disse dager, men kanskje litt kjekt å vite hva du skal bruke denne vidunderlige planten til - om du er «førstegangsjeger» ?


Stor tilvenningsfare !

Ramsløken brukes i sin helhet, og bladene er noe av det som først kan brukes – da gjerne i salater. Ha i bakhodet at fersk ramsløk kan sette skikkelig fyr i ganen, så prøv deg fram med fifty/fifty og legg til eller trekk fra alt ettersom. Ramsløken er kjempegod i kryddersmør, den er super som smakstilsetter i supper, du kan lage ramsløkolje og purre` og ikke minst «tåppnåttsjen»; PESTO! Har du laget denne en gang, får du antagelig så «los» på den at du gleder deg mer til å stupe ut i skogen for å sanke planten om våren framfor å så blomsterfrø i potter og kar!

Ramsløk som medisin

.Siden ramsløken inneholder mange av de samme stoffene som vanlig løk og hvitløk, er det belegg nok til å hevde at «trend-løken» er sunn! I 1992 ble ramsløken kåret til årets #Heilpflanze"  av Verein zum Schutz und zur Erforschung europäischer Heilpflanzen, og det sier ikke rent lite.

Googler du ramsløkens medisinske egenskaper, finner du raskt ut at den er kjempebra for mage og fordøyelse, det være seg for mye luft i magen. Likeså skal planten roe ned blodtrykket, hjelpe mot forkalkning og dessuten ha rensende effekt på lever, galle, mage og blod i tillegg til å rydde litt opp i det dårlige kolesterolet.

Ramsløksmør

Basilikum har lagt lenge på «Pesto-toppen», men må nå altså se seg slått av skogens «grønne gull» som du kan plukke i mengder i skogen fra slutten av måneden alt ettersom hvor i landet du bor.

Er du nybegynner, kan det være lurt å starte med noe så enkelt som ramsløksmør som blir prikken over ièn på biffen eller laksestykket. Husk å bruke mindre pepper i maten hvis du bruker ramsløk som smakstilsetning.

Du trenger:

50 gram smør

20 ramsløkblader

Framgangsmåte:

*Vask og tørk ramsløkbladene

* Kjør ramsløkbladene i blenderen, putt oppi smøret som skal være romtemperert (mykt) og oljen (du kan sløyfe den om du vil).

*Kjør alt sammen til en jevn masse, legg den på bakepapir og rull sammen til en pølse som du pakker inn i plast- folie.  Oppbevares i både kjøleskap og fryser.

PS! Litt sitron i smøret kan sette en ekstra spiss, men prøv deg fram hva du liker.

Ramsløkpurè:

Du trenger:

50 g ferske ramsløksblader, vasket og tørket (tilsvarer cirka et litermål)

1 dl olje

0,5 ts salt

Framgangsmåte:

*Grovhakk ramsløk og kjør med saltet i miksmaster eller med stavmikser.

*Tilsett oljen og kjør sammen med olje til en jevn pure`s. Smaksett med salt.

* Oppbevar pureèn på sterilisert glass/krukke

PS! Hvis ramsløkpureen smaker litt for bittert, er et cowboytriks å tilsette en teskje god hvit balsamicoeddik, litt honning eller ekstra olje.

Ramsløkolje:

Du trenger:

60 gram ramsløk

3 dl nøytral olje

1/4 ts salt

*Vask og tørk ramsløken, kjør den i blenderen med oljen og smaksett med salt.

*Sett blandingen i kjøleskap i 3-4 dager og sil oljen gjennom et glede før du fyller over på et sterilisert glass eller    flaske.

PS! Ramsløkolje kan fort bli litt bitter. Trikset er å få oljen til 68 grader før du kjører den sammen med ramsløk.

Tatta-ta-taaaaaaa !!! Her kommer pestoen !

Du trenger

ca. 100 g ramsløk

50 g rista cashewnøtter eller pinjekjerner

50 g parmesan

1 fedd kvitløk (kan sløyfes)

1-1,5 dl smaksnøytral olje

salt og pepper

Framgangsmåte;

Mal ramsløken i en blende eller foodprosessor. Tilsett rista cashewnøtter/pinjekjerner, parmesan i biter og – eventuelt - hvitløksfedd.

Kjør alt til en jevn masse. Spe forsiktig med olje samtidig som blenderen/foodprosessoren surrer og går inntil du får en fyldig konsistens.

Til slutt smaker du til med salt og pepper.

PS! Pestoen skal oppbevares på glass i kjøleskapet. Pestoen holder seg mange uker i kjøleskapet og kan fryses.

 Lag MASSE pesto og gi det bort i gave til folk du er glad i 

Som med så mye annet, er det mye mer du kan lage av og med ramsløk. Det er bare fantasien som setter begrensninger!

IKKE ta feil!

Å plukke ramsløk blir litt som å plukke sopp. Får du giftig sopp blant de spiselige, må du kaste alt. Her er noen kurante kjennetegn for å unngå at du tar feil av ramsløk og liljekonvall:


*Ramsløken har bare ett blad per stilk, der liljekonvallen har to eller flere blad per stilk.

*Ramsløkens blader er tynnere og mykere enn liljekonvallens, og når du gnir bladene til ramsløken mellom     fingrene, så kjenner du den tydelige løklukten.

*Ramsløkens blomster er stjerneformede der liljekonvallen har små klokker, og den blir fra 10 til ca. 40 cm høy.


Ramsløk (venstre) og liljekonvall (høyre).
Foto: Giftinformasjonen

© Kostreform. Alle rettigheter reservert