Blås liv i slitne grønnsaker!


Er hvitløksfeddet i ferd med å skrumpe sammen i kjøleskapet og purrestilken blitt dvask og lys i fargen? Nei, ikke kaste, men plante på nytt. Nå snakker vi kortreist kjøkkenhage på benken!

Tekst og Foto:  Silje Bukholm  

Ikke alle, men ganske mange grønnsaker er mulig å blåse nytt liv selv om de ser aldri så slitne ut. Dessuten er det er artig å se at det vi trodde vi bare burde kaste, kan spire på nytt igjen. Det er også en fin måte å lære barn og barnebarn om resirkulering i praksis, og ikke minst hvordan maten vår faktisk vokser. Magisk, ikke sant?

Det eneste du trenger er litt sollys, litt vann, og litt tålmodighet for å lage din egen lille økologiske kjøkkenhage på kjøkkenbenken eller verandaen uten at det koster deg noe! Det er bare å prøve seg fram. Du finner raskt ut at det er kjempeartig å eksperimentere med «kaste-ferdige» urter og grønnsaker. Det du trodde var umulig viser seg ofte å være fult mulig!

Her er tre enkle «prosjekter» som du garantert vil få til.


Basilikum:

Er du glad i basilikum og har lyst på litt enda mer av denne deilige og smakfulle urten? Den enkleste måten å lage nye og flere basilikumpotter på, er å klippe av noen stilker og sette dem i vann. I løpet av bare litt over en uke, vil stilkene sette røtter. Ei potte og litt god jord nå og vipps har du en ny og frisk basilikum!

Hvitløk:

Hvitløken har en tendens til å bli litt skrukkete og kjedelige etter en stund i kjøleskapet. Ikke kast dem! Du kan bruke gamle hvitløksfedd og få nye deilige spirer fra disse. Legg noen innskrumpede fedd i et glass vann og vent på at skuddene skal springe ut / bli større. Eller du kan også ta en enda enklere vei: plante dem direkte i litt ny jord!  

Selleri:

En dvask selleristilk trenger du heller ikke kaste i bøtta. Du kan få så mye mer ut av den, skjønner du! Sett noen avkuttede rester i et glass med vann på et solrikt sted. Ganske umiddelbart vil kjernen i midten av stilken starte å produsere nye blader og stilker. I løpet av en – to ukers tid, har du en ny god selleriplante du kan sette i en potte med litt jord.  

Så enkelt og så nyttig !

           

www.spirelykke.no

© Kostreform. Alle rettigheter reservert