Edle dråper i Trøndelag!

Tekst: Kathrine Kragøe Skjelvan       Foto: Albertine Løseth Vestvik

Lise Løseth fra Verdal multitasker på høyt nivå!  Samtidig som hun driver driver butikk,  drifter hun også en olivenlund i sør-Italia der hun og kjæresten produserer den flotteste økologiske olivenolje. Møt norges ukronede olivenoljedronning!

Det våres endelig i Trøndelag, sola står høyt på himmelen og varmen minner litt om den Lise så gjerne skulle ha ruslet rundt i akkurat nå….på et helt annet sted..mange hundre mil unna.  

Jeg huker tak i Lise mens hun er innom for å se til butikken mellom reiser på kryss og tvers i landet for å selge sin egenproduserte økologiske olivenolje.  Det får greie seg med en «imaginær reise» denne gang.

Søt musikk i olivenlunden

Det var i 2012 at det oppstod søt musikk mellom, Paolo, en sjarmerende olivenbonde fra Calabria  - sør i Italia og Lise.  Siden da har Lise pendlet mellom den lille italienske byen og Verdal.  

-Det er som kjent et virus som lager krøll i logistikken for mange i disse dager, men det gjelder å utnytte tiden til andre gjøremål når jeg ikke får vært sammen med Paolo, sier den driftige damen som stadig får innpass hos norske forhandlere med den velsmakende og sunne oljen. 

-Jeg selger helse! 

- Det er helsefordelene med olivenolje jeg opptatt er av, sier Lise. - En god olivenolje, skal være Extra Virgin. Det vil si den første olivenoljen som presses på høsten før olivenfrukten er helt moden. Da er den stinn av antioksidanter som polyfenoler, E og K vitamin som blir med over i oljen. Ja, og så er jo våre oljer økologiske. Vi skal jo kunne spise det vi produserer!  

3500 oliventrær

Det er ingen liten olivenlund Paolo og Lise driver sammen, for selvsagt deltar hun i produksjonen så mye hun kan. Lise er «Italia-pendler», bare ikke akkurat nå. 

-På olivenlunden har vi tjue ulike sorter oliven og har produsert høykvalitets olivenolje for det norske markedet siden 2015. I tillegg til oliven har vi også en passe stor appelsinskog, forteller Verdals-damen. 

Finstemt håndverk 

Gjennom årtusener har olivenolje blitt brukt til alt fra skjønnhetspleie, mat og medisin. I Hellas har grekerne dyrket oliven i ca. 3000 år, og har lenge vært kjent for sin olivenolje av høy kvalitet. Lise forteller at deres olivenolje er mer lik den greske olivenoljen enn den fra nord-Italienske Toscana.

-Vår extra virgin olivenolje produseres av handplukket oliven, som plukkes og presses samme dag som vi plukker den. Vi er fire personer som plukker, presser og tapper; jeg, Paolo, broren hans, Francesco og faren,Giovanni (81 år), forteller Lise.  En arbeidsdag gir dem en avling på cirka 400-800 kilo oliven. 

– Av de 400 kiloene med oliven, kan vi få helt med til  8-12 liter olje (ca 2-3%). Ved å sette opp varmen og vente med presse frukten til senere på høsten, vil mengden olje øke, men da senkes kvaliteten betraktelig, forklarer Lise som setter kvaliteten først – og det finstemte håndverket. 

Skal lukte «gress» og svi litt!

Skal lukte «gress» og svi litt!
Lise forteller til Kostreform at en god extra virgin olivenolje skal ha en frisk, litt gressaktig lukt, og den skal gjerne «svi litt» bak i halsen. 
-Fargen på oljen må ikke nødvendigvis være grønn. Sorte oliven gir gul olivenolje, men kan fortsatt være en extra virgin olivenolje.  En extra virgin olivenolje skal helst være ufiltrert og litt grumsete. Det er nemlig et kvalitetstegn, sier Lise som minner om at kvalitetsolje er ferskvare og bør oppbevares mørkt, men tilgjengelig. - Ellers glemmer du at du har den og bruker den ikke, sier hun og ler. 
- Jeg anbefaler å ha oljen stående på kjøkkenbenken, men ikke i direkte sollys. Ikke la den stå nær komfyren for da kan den bli for varm. Oppbevarer du den i kjøleskapet, vil du raskt oppdage at olivenoljen blir tyktflytende og nærmest umulig å bruke. Beste oppbevaringstemperatur er 18-23 grader.

Olivenolje i matlaging

Du kan bytte ut nesten alle fettkilder i kostholdet ditt med olivenolje. Bytter du ut smøret, vil du automatisk redusere saltforbruket ditt.

- Det er bra å steke i en extra virgin olivenolje, da den ikke mister næringsinnholdet ved høy oppvarming. Men, normalt brukes extra virgin olivenolje som smakstilsetning på salater, kokte grønnsaker, råkost, i supper og gryter, på kjøtt og fisk.  Du kan, selv om jeg aldri gjør det sjøl, pimpe opp posesuppen med en liten «dæsj» olivenolje og du kan bruke den i de aller fleste former for bakst. I sør-Italia bruker de knapt nok smør i matlagingen, de mener det er usunt! Sier Lise.

Gold of Italy

Lise og Paolo selger og markedsfører produktene sine under merkenavnet «Gold of Italy». Tidligere har markeder, messer og festivaler vært viktige salgsarenaer og møteplasser for kjæresteparet som ikke bare selger rene oljer, men også oljer der oliven er presset sammen med selvdyrket økologisk appelsin, sitron, chili og rosmarin. 
Enn så lenge har korona satt en effektiv stopper for alle slike arrangement, men produktene er til salgs i nettbutikken deres, i flere ulike gårdsbutikker i Trøndelag og resten av landet, samt i lokalmatbutikken som Lise eier sammen med flere andre lokalmatprodusenter på Inderøy; «God Mat Lokalt». I butikken finner du lokalmat fra hele 70 ulike småskala matprodusenter i Trøndelag.
– Du veit, det å dele kunnskap, erfaring og å bli kjent direkte med en olivenbonde er viktig for kundene våre, sier Lise. Vi som forbrukere må sette seg inn i ting, ellers kan vi jo bli så «gæli lura», sier hun på brei inntrøndersk og et godt glimt i øynene!

Fakta

Olivenolje har i årtusener vært den primære kilden til fett i middelhavskostholdet, og etter hvert har forskningen fattet interesse for olivenoljens egenskaper. Det er forsket på, og produsert mange studier om olivenoljes helseeffekter og så langt har den vist at både fettsyrene og antioksidantene i olivenolje har flere solide helsegevinster, blant annet redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.


© Kostreform. Alle rettigheter reservert