Hva vet du om MOH?


Skallebanken dundrer, du kaster inn håndkleet, tar en Paracet eller Ibux og kryper sammen på sofaen. En halvtime senere har du like forbasket vondt... Det kan skyldes at du har utviklet medikament-overforbruks-hodepine (MOH).

Tekst :  Berit Kvifte Foto: Pixabay.com

1 -2 prosent av befolkningen lider av hodepine som skyldes at de bruker for mye smertestillende medisiner – spesielt Paracet og Ibux fordi de er lett tilgjengelig i dagligvare og på bensinstasjoner og betraktes dermed som såkalt «ufarlige». Typisk rammede er de som bruker reseptfrie smertedempere mer enn 15 dager i måneden, viser forskning. 


Tilvenning og avvenning er et problem for rundt 100 000 nordmenn..

Professor Christofer Lundqvist, overlege ved nevrologisk avdeling, Akershus universitetssykehus, sier til Forskning.no at det ikke er noe poeng i å merke denne pasientgruppen «avhengig».   Professoren jobber med de som har størst problemer med medikamentoverforbrukshodepine (MOH).

Veldig mange, etter en tid, mister kontrollen over forbruket av reseptfrie smertestillende medikamenter

-Folk tar piller for å forebygge hodepine eller de tar for mye piller når de har hodepine.  Dersom du bruker Ibux eller Paracet  mer enn 15 dager i måneden, kan hodepinen bli forverret istedenfor forbedret. Du har pådratt seg MOH, opplyser professor Lundquist.

De «vanligste» er verst

60 pasienter med diagnosen MOH deltok i fjor i en norsk studie i tillegg til 15 pasienter med kronisk hodepine uten overforbruk av medisiner, samt 25 friske kontrollpersoner.

Forskerne kom fram til at halvparten av pasientene med MOH var avhengige av medisinene de tok.

-Omlag 50 prosent led av avhengighet og 62 prosent av MOH-pasientene brukte de vanlige smertestillende som Ibux og Paracet, mens 38 prosent brukte opiater og kodein, opplyser professor Lundquist og legger til at de som brukte de sterke og reseptbelagte medikamentene, scoret høyere på avhengighet.

Det er dog overforbruk av «de vanlige smertestillende» som er problemet for de fleste MOH-pasientene, men de er ikke nødvendigvis fysisk avhengige. De får ikke abstinenser om de slutter med pillene, men opplever en «euforisk belønning» når de blir bedre av hodepinen med Paracet. Denne belønningen skaper avhengighet.

 Stigmatiserende:

Professor Knut Hagen ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved St. Olavs hospital har forståelse for at det oppleves stigmatiserende å bli stemplet som avhengig. Selv av reseptfrie piller.

-Denne pasientgruppen føler seg ikke som narkomane, og vil ikke bli stemplet som avhengige, sier Hagen som i behandling av MOH ber pasientene føre hodepinedagbok. Veldig mange blir forskrekket når de ser hvor mye smertestillende de faktisk bruker. Rundt tre av fire pasienter som henvender seg til oss, blir hjulpet, sier Hagen til Forskning.no

I dag jobber kompetansetjenesten for at flere fastleger skal bruke ta i bruk kartleggingsverktøyet Brief intervention for å hjelpe pasienter med MOH. 

Dette er MOH  (Medikament-overforbruks-hodepine)

  • Kronisk hodepine knyttet til langvarig bruk av smertestillende medikamenter
  • Kjernesymptomet er at den allerede eksisterende hodepine forverres på grunn av overforbruket av smertestillende
  • MOH rammer én til to prosent av befolkningen
  • Bruk av milde smertestillende som Paracet eller Ibux mer enn 15 dager i måneden kan føre til MOH
  • Bruk av smertestillende som opiater eller kombinasjonsmedikamenter mer enn 10 dager i måneden kan utløse MOH

© Kostreform. Alle rettigheter reservert