IKKE lag mat når du er stressa!

Å være en god husmor handler lite om koselige forklær og rykende fersk og duftende brødbakst, men derimot om planlegging og kreativitet. Senk skuldrene – ikke lag mat når du er stressa.  Er det mulig? La meg forklare.

Å få diagnoser eller annet som krever tilrettelegging/omlegging av kostholdet, gir oss ikke akkurat bedre tid i hverdagen. Det blir ofte veldig lett å ty til kjappe løsninger, noe som er både dyrt og lite helsemessig heldig i det lange løp. Kunsten er å vite hvordan vi kan bruke tiden vår smart!

Sett saltkjøtt til kok før du stikker ut på søndagstur, og bruk kraften og kjøttrestene i suppe uka etter. Dette er mat som krever tid, men ikke at du er tilstede. Det lager seg nesten helt sjøl! Gidder du ikke å skjære opp og skrelle alle grønnsakene til kjøttsuppa? Kjøp ferdig lapskausblanding i butikken. Så enkelt!

Hvordan få tid til å lage mat?

Å lage sunn mat fra bunnen krever ikke nødvendigvis så mye tid av deg, fordi du kan spre tida utover en lang periode. Du kan sette en deilig kjøttgryte på lang-kok om morgenen, og komme hjem til ferdig mat etter familiens søndagstur. Du kan lage en 4-dobbel porsjon med fiskegrateng når du først er i gang – og ta ut en porsjon av fryseren og la den gjøre seg ferdig i ovnen mens du står i dusjen før ungene skal på trening. Alt er mulig om du planlegger!

Ta vare på middagsrestene dine og bruk dem. Spis dem som lunsj på jobb eller skole, eller lag en rett med dem som utgangspunkt. Rester av denne retten er perfekt på pizza, blandet med frerdagstacoen, eller i kjøttsausen til pasta!

Men hvordan får jeg mer tid?!

Å få mer tid handler om å prioritere. Kjipt, men sant! Det handler også om å effektivisere. Det ER mulig å finne 10 minutter til å gjøre forberedelsene, 10 minutter litt seinere, og 20 minutter et par timer etterpå. Det vil totalt gi deg mange timer med spart tid seinere. Tro meg!

Mine 4 helt konkrete tips til deg

1. Lag en ukemeny basert på hva du har i kjøleskap, fryser og skuffer

Hva må brukes opp, hva er ferdig og hva kan kombineres? Lag deg en liste over det du har som må brukes opp, og lag mat med det som utgangspunkt. Har du masse slappe grønnsaker i kjøleskapet? Sleng dem sammen til en skikkelig digg suppe (og se punkt 3)!

2. Bruk restene dine!

Når du planlegger ukemeny bør du ha som mål at du bruker opp det du har kjøpt inn, lager du saltkjøtt en dag, ta vare på krafta og lag kjøttsuppe av krafta og kjøttet seinere. Lager du taco eller pastasaus og får rester? Sleng det på pizza! Ha som målsetting at du ikke skal kaste mat du har laget.

3. Lag dobbel (eller mer) porsjon av alt du lager

Det tar overraskende lite ekstra tid å lage mye mer mat, og da har du spart deg for alt styret med middag for kommende travle dager. På denne måten kan du fryse ned minst en porsjon av alt, og du har mat til neste uke. Eksempel på retter som dette fungerer bra med:

– Suppe

– Gryter

– Patasaus

– Tomatsaus

– Fiskegrateng

– Lasagne

4. Dropp de 3 episodene av favorittserien på kvelden

I stedet for å synke uvirksom ned i sofaen på kvelden kan du sette på en podcast eller lydbok på øret, og lage morgendagens middag kvelden i forveien. Mange grønnsaker egner seg til å  kokes kvelden før! Bare varm dem opp i kokende vann et par minutter før middag.

Det handler om prioritering – sorry!

Jeg har ikke tid har jeg sagt!

Nå kan det hende du synes dette er problematisk, og at du irritert tenker «jeg har FAKTISK ikke tid!».  Et triks da er å sjekke tidsbruken din på mobilen. Da vil du sannsynligvis finne en oversikt som forteller deg at du ikke bare har minutter, men flere timer som trolig kunne vært brukt annerledes. For det er det som det i de aller, aller, aller fleste tilfeller handler om;  Ikke mangel på tid, men mangel på vilje og evne til å prioritere tiden. Neida, du må nødvendigvis ikke gi slipp på Netflix eller chill, men helsen takker deg i mange, mange år om setter av tid til å lage sunn og god noen timer i uken. Det fine er, at dersom vi tar gode valg noen timer hver uke eller måned, så er det no big deal å ty til kjappe løsninger en gang iblant.

Finn din hverdagspuls!

I boken mi «Lag gluten- og melkefri mat med Hverdagspuls» har jeg flere ukemenyer, mange gode tips til planlegging og ikke minst; masse deilige oppskrifter som passer perfekt for deg som ikke har tid til å henge over grytene etter jobb i hverdagen. Her får du konkrete tips til hvordan du kan finne tid til å lage den maten du liker og tåler i en hektisk hverdag!


Bestill boken på
www.hverdagspuls.no

© Kostreform. Alle rettigheter reservert