Kakepynt vokser overalt!


Ååååå -   kaken var jo bare såååå lekkert pyntet! 
Hvor hadde Greta kjøpt alt det lekre kakestæsjet?
-Ikke kjøpt, men plukket og tørket selv!

Tekst: Berit Kvifte     Foto: Pixabay

Jeg skal ikke skryte på meg å være noen kløpper på kjøkkenet når det kommer til kaker.  Vel, mammas eplekake er en sikker innertier, men da snakker vi smak og ikke et spektakulært  «interiør» på toppen. Det blir med epler, kanel og perlesukker…

Greta derimot – bor på kjøkkenet og eksperimenterer mye på kakefronten, og om ikke det går gjetord om de deilige lavkarbofristelsene hennes, så snakkes det ikke mindre om åyntingen av alt hun lager.

Over en kaffe denne formiddagen forteller hun meg noe jeg ikke visste, men som jeg nå skal prøve meg på. Ikke bare som noe jeg skal strø på eplekaka for å «optimalisere og visualisere», men jeg skal lage kakepynt som en av mine mange spiselige julegaver i år. Jadda, allerede nå i sommer!

Kakepynt vokser i hagen

- Kakepynten vokser i hagen, Berit. Det finnes masse spiselige blomster som du enten kan bruke friske som pynt, som du kan «kandisere» eller tørke. Oppbevart riktig har du kakepynt for et helt år om du plukker inn en del. Det finnes mange spiselige blomster du kan tørke og bruke. Tommelfingerregelen er at det er kun kronbladene som skal brukes, formaner min venninne.

Enkelt! Men hvilke blomster kan spises og hvordan tørker jeg dem slik at de bevarer både fasong og farge?

Spiselige blomster

Rosenblader

Kornblomst

Ringblomst

Erteblomst

Dill

Agurkurt

Mynte

Stemor

Gjøksyre

Slik går du fram;

* Plukk inn blomster i egen hage eller spør naboen om du kan få noe der. Ikke bruk kjøpeblomster fordi de er gjerne sprøytet!  Greta anbefaler kornblomst, gressløkblomst og ringblomst fordi nettopp disse tre blomstene beholder fargen sin når de tørkes. 

* Plukk av kronbladene og kun disse.

* Legg kronbladene på et bakepapir og la de tørke til de er knusktørre. Du kan få opp farta på tørkeprosessen ved å sette stekeovnen på 50 grader varmluft et par timer. På kjøkkenbenken trenger de to-tre dager. Fargen holder seg like godt om du bruke friluft eller varmluft!

* Når blomsterkakepynten din er tørr, legger du de varsomt på glass og setter disse mørkt.   

Volia! Nå har du kronblader fra ringblomsten som passer ypperlig som pynt på gulrotkaken eller kronblader fra gressløkblomsten eller kornblomsten som kan pimpe opp muffinsene -  og mimre over sommeren…. 

© Kostreform. Alle rettigheter reservert