Lag din egen Gudedrikk!


Gudedrikk ble de søte og friske dråpene fra bjørketreet kalt. Saften som er stinn av vitamin C, kan være styrketåren du så sårt trenger etter en lang vinter, og den lager du enkelt selv!

Tekst :  Berit Kvifte Foto: Pixabay.com

Når telen slipper bakken og du ser at bladene på bjørka begynner å sprette ut, er tiden inne for å ta en tur i skogen for å tappe bjørkesevje før den forsvinner ned i røttene. 

Sevjen, safta eller vannet, er blank, har en svak søtsmak og forsyner deg med kalium, kalsium, magnesium, mangan, sink, jern, fosfor, natrium, aminosyrer og antioksidanter. I tillegg inneholder saften inneholder elektrolytter som er gode for benbygningen, musklenes og nervenes arbeid, i tillegg til at de er nyttige for væskebalansen.


Bjørkesaft har vært brukt som vitamintilskudd senvinters og om våren i årtider. I folkemedisinen er den brukt til å kurere luftveisplager, feber og magesmerter og i de gamle islandske sagaene er det beskrevet at bjørkesevje er ypperlig til hårvask. Dessuten egner saften seg godt i f.eks. brødbakst. Den er vann-drivende, og det hevdes at den er rensende og betennelsesdempende. Er du trett, utmattet, deppa og lurvete i immunsystemet, kan ett glass (2-3dl) bjørkesaft i 2-3 uker gjøre deg godt.

15 liter på ett døgn!

«Sevje-sanking» gjøres enkelt ved at du kutter et par grener som er et par centimeter i diameter og stikker disse ned i en tomplastflaske som du surrer fast med tape for å hindre at insekter kommer ned i flasken. Dette er småskala-sanking og for så vidt greit å starte med. Men, har du først fått smaken på sevjesaft, er det like greit å gå for en noe mer voksen tapping og da snakker vi dunk.

Bor et lite hull i bjørkestammen og sett inn en plastslange som har lik diameter som hullet som går 7-8 centimeter inn i treet. Plastslangen går til dunken som bjørka i løpet av ett døgn kan levere 10 – 15 liter.

Lær av heilpraktiker, Bent Madsen:

Kort holdbarhet

Bjørkesevje har kort holdbarhet, så tøm flasken eller dunken en gang i døgnet. Du kan drikke saften fersk, noe som er aller best. Men, du kan både fryse og fermentere dette supervannet.

Fermentert Gudedrikk (26 liter)

I en 30 liter plastbeholder blandes følgende (en beholder til vinfremstilling er god):

 - 25 liter bjørkesevje

 - 7 dl. økologisk rørsukker

 - 5 teskje Himalaya salt

 - 15 teskje melkesyrebakterier (kjøpes i helsekostbutikk).

 - 2-3 ss tørket hylleblomst (hylleblomst te fra helsekostbutikk).

 - En liten økologisk hvitkål (=hodekål) strimles veldig fint og blandes i. Det gir et tilskudd av naturens egne melkesyrebakterier.

Dekk blandingen med plast for å hindre luft på væskeoverflaten dersom beholderen ikke er helt full. Stilles lunt på minst 28  0 C og maks 38  0 C. Sett dunken gjerne på gulvvarme, eller kjøp helst en akvarievarmer.  I løpet av 1 døgn er fermenteringen i gang og du kan se det dannes karbondioksid under plasten. Etter 3 uker er prosessen vanligvis ferdig. La gjerne stå 2 uker lengre for å sikre at all sukkeret er oppløst. Sjekk med en pH meter da den beste kvaliteten er om blandingen kommer ned på pH 3,5 eller litt lavere. Det er din sikkerhet for at det ikke finnes patogene bakterier og at det er en veldig god holdbarhet på produktet. Sil blandingen og hell over på steriliserte flasker med tettsittende lokk. Til slutt korkes flaskene før du setter dem kjølig og mørkt. Drikk 40 – 100 ml daglig. Prøv deg frem men start litt forsiktig da noen få kan få utrensningsreaksjoner de første dagene. Utover levende melkesyrebakterier inneholder drikken utallige bioaktive stoffer og enzymer som hjelper til å balansere hele fordøyelsessystemet.

(Oppskrift fra Sissel Grana / Bent Madsen)

Tapperegler

* Bjørka du tapper skal være stor og vital.  Stammen skal ha en diameter på minst 25 cm eller mer og rage 1 ½     meter over bakken. 

* Ikke tapp fra trær som kan være sprøytet med plantevernmidler.

* Steriliser det du skal borre med eller stikke inn i treet for å unngå at treet blir infisert og skadet av uønskede   bakterier.

* Bor kun ett hull i treet og la det gå 2 år til du tapper fra det samme treet.

* Hent inn bjørkesevjen som er tappet hver dag og skyll beholderen.

* Sevjen skal være klar som vann. Er den grumsete, skal sevjen ikke brukes.

*Når du har avsluttet tappingen, er det viktig å korke hullet. Bruk en kvist (som du spikker til, slik at den passer   inn i hullet. Treet reparerer selv det gjenstoppede hullet etter hvert.

*Gi treet en god klem ��


Lykke til !

© Kostreform. Alle rettigheter reservert