Mat for testosteronet mitt!

Tekst :  Anita Breivold Foto: Pixabay.com

Både menn og kvinner trenger testosteron for å holde seg friske, sterke og ungdommelige. Hvordan kan vi best legge til rette for dette viktige hormonets oppgaver?

Selv om testosteron er det mannlige kjønnshormonet, har også jenter og damer en viss mengde av det. Testosteron er et kraftfullt og fettforbrennende hormon, og det motvirker aldring. Er det rart det av flere grunner kalles et «ønskehormon»? Men, det er bare dersom hormonet er til stede i passelig og naturlig mengde vel å merke.

Bare 10 % av mannens nivå …

Kvinners nivå av testosteron er bare 10 % av mannens. Der har mannfolkene en skikkelig fordel fordi det er mye lettere for dem å bygge store muskler enn det er for kvinner. Litt urettferdig, men jeg får godta naturens fordeling.  Men, jeg vil nå gjerne ha de 10 prosentene og da er det greit å vite hva som hjelper meg å holde meg på rett prosent.

Hva øker og senker testosteronnivåene?

Anabole steroider er syntetisk testosteron, og med sine negative bivirkninger er det et dårlig alternativ til det ekte og naturlige testosteronet. Nivået av kroppens eget testosteron kan vi enkelt øke selv med et smart kosthold og god livsstil. Fet, animalsk mat og fysisk aktivitet øker testosteronnivåene. Ja, jeg sa jo det var enkelt. Fet, animalsk mat og fysisk aktivitet øker testosteronnivåene. Hurra!!

Men…., så var det dette fettet da, som mange er så  «fettskremte» for. Det er fordeler med naturlig fett. For i motsatt fall, ved et lavfettkosthold, vil testosteronnivåene synke. Og det har klart sine ulemper. For som du husker, er testosteron et hormon som er fettforbrennende og motvirker aldring.

Et lavfettkosthold vil i de aller fleste tilfeller bety mye karbohydrater – som senker nivåene av testosteron. Fet, animalsk mat derimot, vil gi god balanse i produksjonen både av kjønnshormoner og veksthormoner. De trenger vi for å holde oss friske, sterke og ungdommelige. Ved mye karbohydrater i kosten, får insulinet fritt spillerom, og da undertrykkes testosteronet. Det vil ramme både muskelbygging og styrke. Usj …

Mat for testosteronet mitt!

For oss som spiser lite karbohydrater er det fint å kunne se fram til fyldige, deilige middager uansett årstid og uten dårlig samvittighet for høyt fettinntak. Middager som består av nettopp fete, animalske produkter, som de fleste får dårlig samvittighet av å spise. Jeg spiser mye «julemat» hele året. Jeg nyter hvert ribbestykke, hver entrecote, kotelett, eller stekt flesk, laks, makrell og andre naturlig fete matvarer – vel vitende om at det kan være med å balansere kjønnshormonene og veksthormonene mine, og gi meg god helse og styrke. Så lenge jeg ikke blander det med en masse karbohydrater!

Kilde: Nilsson, F: I stället för doping.


© Kostreform. Alle rettigheter reservert