Nøtter? Ikke ett fett

Nøtter inneholder mye fett – og en masse kalorier.
Er du redd for å spise dem på grunn av høyt fettinnhold?
Det fettet, det ekte og naturlige fettet, og de feite kaloriene, er det sjelden grunn til å frykte. De kan faktisk bringe med seg både god smak og god helse.

Når en matvare er kaloririk, altså energirik, og når den også inneholder mye fett, da tenker mange umiddelbart at den er både usunn og fetende. Men det er avhengig av flere faktorer. Blant annet om kostholdet man har til vanlig er dominert av karbohydrater eller fett. Det kommer også an på hvordan fordelingen mellom næringsstoffene protein, fett og karbohydrater er. Nøtter har som regel en gunstig fordeling mellom næringsstoffene protein, fett og karbohydrater, noe som er fordelaktig når det gjelder kroppens fettforbrenning – om man da ikke pøser på med en stor mengde karbohydrater i tillegg. 

Nøtter har et høyt innhold både av kalorier og fett, men også av gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler. For de fleste som lever på lavkarbomat er ulike nøtter en naturlig del av kostholdet, nettopp på grunn av nøttenes kaloririkdom og næringssammensetning. Nyttige nøtter.

Nøtter – sunne og usunne

Langt fra alle nøtter er sunn og god mat. Vi lures ofte til å tro at alt er ett fett. Men nei, det er behandlingen og eventuell bearbeidelse av nøttene som i hovedsak avgjør om de er sunne eller ikke. Fettsyrene i nøtter trives dårlig i høye temperaturer. Og høye temperaturer, det er ofte en del av den ugunstige prosessen for å lage ulike nøtteprodukter.

Nøtter, som for eksempel mandler, hasselnøtter og valnøtter, i naturell form, eller når de er skånsomt behandlet og bearbeidet, er å foretrekke framfor nøtter som er tilsatt salt, sukker eller fett. For det fettet eller den oljen som nøttene er ristet i, er ofte varmet opp til svært høye temperaturer, og ved en slik behandling vil både oljen, men også fettsyrene i selve nøttene, kunne få skader og gjøre dem usunne eller helseskadelige. Så leser vi ofte: «ristet i sunn solsikkeolje». Da blir jeg nesten provosert og lurer på hvilken uvitenhet som råder om fettsyrer der ute. For solsikkeoljen er utrolig lett å skade ved oppvarming. Den er veldig skjør og tåler lite før den skades. Det gjelder egentlig de fleste planteoljer. Dessuten er solsikkeoljen den planteoljen som har rekord i omega-6-innhold. Vi har det nok bedre uten overopphetet solsikkeolje. Er oljen skadet, vil den kunne gjøre skade der den kommer. Og det er jo inni kroppen. Solsikkeolje som er oppvarmet til høye temperaturer vil jeg regne som temmelig helseskadelig. Skal det brukes solsikkeolje, bør den brukes kald og uraffinert over salat eller tilsvarende. 

Det er litt rart, men peanøtter og cashewnøtter er forresten ikke nøtter. Det er bønner. Og de magene som ikke tolererer bønner så godt, de bør velge andre nøtter, altså nøtter som er virkelige nøtter.

Søtt, salt og fett, mmmm

Når nøtter er saltet, er det ikke nødvendigvis saltet som gjør dem mindre sunne. Og saltet som brukes er sannsynligvis vanlig bordsalt, natriumklorid. Det består, som navnet sier, av nettopp natrium og klorid. Havsalt eller Himalayasalt inneholder hele spekteret av mineraler. 

Men nøtter som er tilsatt salt er gjerne også ristet i olje ved høye temperaturer. Og det leste du nettopp om ulempene ved …

Det er derfor lurt å sjekke innholdslisten på pakken. Noen salte nøtteblandinger er dessuten tilsatt sukker. Dette er tilsetninger som forringer kvaliteten næringsmessig sett. Men sukker, salt og fett sammen er egentlig en god forretningside; det gir ofte god smak, og søtt, salt og fett sammen fyrer belønningssenteret i hjernen, som bare higer etter mer – til det er tomt. 

Hva med kolesterolet?

I nøtter finnes noen hormonliknende stoffer som kalles plantesteroler. Enkelte slike kan ha en senkende effekt spesielt på LDL-kolesterolet. I følge boken “Food is better medicine than drugs” ( av P. Holford og J. Burne) viser enkelte studier at slike stoffer er vel så effektive på å senke kolesterolet som statiner. Statiner er kolesterolsenkende medikamenter. Det er ikke nødvendigvis gunstig med et svært lavt kolesterolnivå, men å senke et høyt LDL-kolesterol og samtidig ikke senke HDL-kolesterolet, regnes som gunstig. Mengden plantesteroler som skal til for å oppnå denne virkningen får man gjennom en liten håndfull mandler om dagen, eller rundt 35 gram. Av riktig type da.

Nyttig nøttefett? 

Nøtter finnes i mange varianter. For at nøttene skal ha en brukbar sunnhetsverdi bør du velge usaltede, uristede og ferske nøtter, og gjerne bløtlegge eller riste dem selv, - gjerne bløtlegge og riste. Mandler og andre naturlige nøtter er gode og sunne alternativ til potetgull og søtsaker. Å spise en håndfull nøtter om dagen, kan være et enkelt tiltak for et sunnere hjerte og en sunnere kropp. Og så metter det jo! Mettende næring. Gjennom naturlige nøtter får du i deg en rekke sunne og gode næringsstoffer –  med mange nydelige smaker på kjøpet! 

Har du lyst til å lese mer om helsebringende spennende saker på en lettfattelig måte, kjøp boka «Helsevis – en bruksanvisning for bedre helse eller for å beholde god helse». Eller «Helsevis oppskrifter, 200 oppskrifter uten sukker og mel, der næringsstoffene står i optimalt forhold til hverandre». Sjekk opp Helsevis på facebook, eller på helsevis.no og ta kontakt. Lykke til.


© Kostreform. Alle rettigheter reservert