OBS!  Den snikende sykdommen

Sliten, tufs, diffuse plager, men ikke så gæli at du tar turen innom legen for en sjekk.  Det går sikkert over, tenker du.  Men, det gjør ikke en snikende diabetes 2. 

Tekst: Berit Kvifte     Foto: Pixabay.com

Rundt 60 000 nordmenn lever «lykkelig» uvitende om at de har en sykdom som ytrer seg som trøtthet og generelt «rævva-følelse».   For, hvem er vel ikke trøtte og uopplagte i blant? Er det noe å henge seg opp i ?   JA!  Det mener i alle fall en rekke fagfolk. De roper et stort varsku fordi de frykter at så mange som 60 000 nordmenn er har diabetes 2 uten å vite det. 

Diabetes regnes i dag som en av de mest vanlige folkesykdommer.  I følge Folkehelseinstituttet, er 270 000 diagnostiserte.   I tillegg anslår fagfolk altså et mørketall på 60 0000. 

Diabetes 2 er kronisk og gjør at blodsukkeret blir for høyt og må justeres med medisiner.  Type 2 utgjør om lag 90 prosent av diabetestilfellene og skyldes delvis arv, men er vesentlig knyttet til overvekt og dårlig livsstil. Overvekt er en dominerende faktor, i følge Diabetesforbundet. 

Typiske tegn 

Tretthet og tørste er kardinaltegn på diabetes 2.  I tillegg kommer hyppige soppinfeksjoner i underlivet fordi sukkeret i urinen lager ugreie i din normale bakterieflora.    Du kan også begynne å se ting «i tåka» og du kan ha sår som gror saktere enn normalt.  Hyppige infeksjoner kan også være en pekepinn på hva som rører seg innvendig.  Sist, men ikke minst;  overvekt

Oppdages tilfeldig

En oppmerksom lege – som hører etter hva du forteller -  legger gjerne inn måling av blodsukkeret ditt dersom Hb ( hemoglobin) er innafor,  at du ikke er deppa eller det er andre tydelige tegn på sykdom.  Men, nevner du at du plutselig har blitt veldig tørst, tisser ofte og får gjentagende soppinfeksjoner, ringer alarmklokkene mest sannsynlig.  Et stikk i fingeren er alt som skal til for at legen skal få en indikasjon, men selvsagt vil han/henne sørge for utvidede målinger av blodsukkeret ditt.   

Et annet sted der diabetes oppdages tilfeldig, er på apotekene når de har kampanjedager.  Egentlig er det ikke så dumt å benytte seg av «gratis-stikket» i fingertuppen!  Du kan få deg en skikkelig overraskelse, men heldigvis av det positive slaget fordi du nå får anledning til å gjøre noe med helsen din slik at det ikke går for langt – og det ikke er noen vei utenom medisiner. 

Dette KAN og BØR du gjøre!

For å unngå at du utvikler diabetes 2, er det heldigvis grep du kan ta. Og det bør du gjøre om du kjenner deg igjen i symptomene som beskrevet.  Uansett skal du ta turen innom legen for utredning!

*REDUSERE RADIKALT  inntak av karbohydrater!  (Brød, sukker, melprodukter, pasta, poteter,ris for å nevne noe)  

*Opp av sofaen, på med skoa og ut med deg! Minst 30 minutter daglig.  Gå så raskt at du blir både andpusten og svett. 

*Gå ned i vekt. Lavkarbo har vist seg å være et av de beste alternativene når kilo skal av.  

*Unngå prosessert mat.

*Unngå småspising mellom måltidene.

*Unngå brus og juice som tørstedrikk.

*Begrens mengde salt.

*Styr unna lettvinte produkter som er tilsatt sukker.

Meld deg inn i Kostreform og få tilgang på førstehåndskunnskap om omlegging av tradisjonskost til lavkarbo!

© Kostreform. Alle rettigheter reservert