Statens kostråd gjør oss tykke og syke!

Kostrådene er generelle. -Vi har en epidemi av overvekt, fedme og diabetes med alle deres følgesykdommer. Dette har myndighetene skylden for fordi de lukker øynene og henger ved gamle råd som burde vært kraftig revidert for mange år siden, mener ernæringsterapeut og sykepleier, Mette Lund Larsen fra Rogaland. 

Tekst: Berit Kvifte    Foto: Pixabay.com

Mette peker på tre hovedpunkter som vitner om stor mangel og forståelse hos «Kostholdseliten». Denne uken vil Mette argumentere for hvordan helsemyndighetene begår stor urett mot befolkningen. Helsemyndighetene nekter å justere på kostråd de hamret i stein for 40 år siden. Dette til tross for at folk blir sykere og sykere av å følge rådene!

-Lavkarbo blir ansett som «alternativt hokuspokus» som myndighetene mener at de ikke kan ta på alvor.  Det sagt, det er ofte de samme som uttaler seg offentlig som har EN oppfatning og er en del av matvareindustrien, legemiddelindustrien eller systemet som har forsket på sine ting i mange år.   

-Å begynne på grasrotplan er det mest fornuftige. Stille spørsmål ved elementære ting om hva folk ønsker slik jeg gjerne innleder en time med klienter.  Veldig mange av klientene mine oppsøker meg når de står på vippen til å utvikle diabetes type 2.  Spørsmålet jeg stiller og som alle andre også bør tenke over er som følger; Hvis du får diabetes type 2 i morgen, vil du da velge et opplegg som hevder at dette er en kronisk sykdom som du kan leve greit med, spise som du pleier, men du må ta medisiner for å holde sykdommen i sjakk selv om du risikerer komplikasjoner på sikt?  Eller vil du velge å gjøre noen justeringer som gjør at du kan bremse eller reversere sykdommen?  Alle velger det siste alternativet, men folk gis ikke noe valg av våre helsemyndigheter.  De oppfordres til å fortsette med et typisk norsk kosthold og symptombehandling som ofte gjør dem sykere på sikt.  Det samme med betennelser, hjerte-karsykdommer og ikke minst overvekt og fedme.  Rådet fra myndighetene er; ta pillene, spis som før og få opp pulsen tre ganger i uka!

Er det noe Mette får av de statlige kostholdsrådene, så er det høy puls.  

«Helsedirektoratet sier at kostholdsrådene revideres når ny kunnskap tilsier det, og at rådene er bygget på en gjennomgang av eksisterende litteratur om hva man vet om sammenhengen mellom kosthold og helse». Sitat slutt.  

-De som utdannes til ernæringsfysiologer i dag, opplæres gjerne i det tradisjonelle kosthold-regimet, mens ernæringsterapeuter gjerne går nye veier, hvorav lavkarbo er noe alle forstår nytten av, smetter Mette inn før hun går lør på det første av de tre hovedpunktene som viser at helsemyndighetene tar grundig feil.  

1. De offisielle kostrådene er generelle

-Helsemyndighetenes kostråd er generelle. Det betyr at helsemyndighetene konkluderer med at vi alle er like. Det er vi ikke. Vi lever ulike liv, reiser til ulike land, tar forskjellige medisiner, har ulikt aktivitetsnivå og en rekke andre ting som gjør at vi har ulike toleransegrenser. Dessuten spiller genetikken inn. Det gjør også tarmfloraen. Noen har spist bøtter og spann med antibiotika i løpet av livet, andre har et skyhøyt stressnivå som påvirker tarmfloraen og i sin tur toleransen for karbohydrater. Det gjør oss forskjellige, sier Mette på utpust og fortsetter; 

-Helsemyndighetenes kostråd er generelle. Det betyr at helsemyndighetene konkluderer med at vi alle er like. Det er vi ikke. Vi 

-Ble du født med keisersnitt, noe som stadig flere blir, har du en helt annen tarmflora sammenlignet med en som har kommet til verden på vanlig måte.  Viktig er det også å tenke på familien som spiser den samme maten morgen, middag og kvelds. Tre av familiens medlemmer er slanke, mens to er overvektige. Sistnevnte er det lett å mistenke spiser i smug eller dytter innpå søtsaker, men det trenger slettes ikke være slik. Det kan ganske enkelt være ulikheten, de individuelle ulikhetene som myndighetene ikke vil høre noe om.  Et mer tilpasset kosthold kan enkelt løse problemet, men staten mener på ramme alvor at alle er like.  Synes du det høres logisk ut, spør Mette.

Tygg litt på saken til i morgen da Mette går løs på punkt 2!


Om Mette Lund Larsen:

Offentlig godkjent sykepleier 1985-88

Refleksolog (1995-1997) Drev Buøy naturterapi hjemme i eget hus, mens ungene var små. 

Institutt for optimal næring (2001-2004)

Åpnet Ernæringsklinikken i 2004- drives fortsatt i det små  

2013 til 2020: Energimat: Utviklet og produserte Superknask knekkebrød, elta og bakt på Finnøy. Kom til finalen i Det Norske Måltid 2 år på rad

Jobber i dag med nettbasert kurs

Les mer her: https://www.erneringsklinikken.no/    

© Kostreform. Alle rettigheter reservert