Wooopsi ! Sukker kan bli til fett og betennelser!


Det er fortsatt mange som er redde for fett i maten og spiser veldig magert. Men, et kosthold med lite fett inneholder automatisk en større mengde karbohydrater….., som  blir omdannet til fett i kroppen og som kan legge til rette for betennelser.

Tekst: Anita Breivold    Foto: Pixabay.com

Kjipt, men når karbohydrater brytes ned til glukose, uten å bli brukt til energi, blir de omdannet til kroppsfett. Overskytende karbohydrater kan altså omdannes til fett som lagres på kroppen. Ikke alle tenker den tanken når de vil «satse magert».

Hva slags fett?

Fettet som blir omdannet fra overskytende glukose til kroppsfett, blir i hovedsak til mettet fett som lagres først og fremst i kroppens fettceller. Dette er fett som det er vanskelig å få tilgang til, fordi et karbohydratrikt kosthold krever insulin. Og, kroppen trenger en god dose insulin for å senke blodsukkeret som oppstår når man spiser karbohydratrikt, altså magert og fettfattig. Her kommer en av naturens lover inn: høyt insulinnivå gjør at fettet på en måte blir låst inne i fettcellene og gjør at vi rett og slett ikke kan forbrenne fettet! 

Har du høye insulinnivåer, vil du være i «lagringsmodus». Lite fett i maten gir høyere insulinnivå, og høye insulinnivåer gir gode vekstvilkår for mer kroppsfett. Fettet som lagres kan kalles «nøytralfett». Det bare ligger der om du ikke forbrenner det. Og nettopp det er utfordringen; å forbrenne det.  «Nøytralfettet» som bare ligger der, er jo det de fleste kjemper årelange kamper mot.

Hvordan få tilgang til kroppsfettet?

For å få tilgang til dette kroppsfettet og forbrenne det, må du ha lave insulinnivåer. Det er kun når det er lite insulin i omløp at vi kan frigjøre fett fra kroppens fettdepoter. Lave insulinnivåer får du nå du reduserer mengden karbohydrater og erstatter det med mer fett og moderate mengder protein. Enkel fysiologi, men likevel så vanskelig å tro på og å gjennomføre. 

Fett – og betennelser

Fettvev er ofte relatert til betennelser i kroppen, men dette kroppsfettet er ikke i seg selv betennelsesfremmende. Det er gjerne ubalansen i inntaket av omega-3 og omega-6-fettsyrene som skaper betennelsestilstander. Disse fettsyrene, omega-3 og omega-6, er flerumettede. For mye omega-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer kan lage betennelser. Hvis du på toppen av dette kjører i deg masse sukker og lettopptagelige karbohydrater, så legger du virkelig til rette for betennelser.

Naturen vet best!

Når du får i deg naturlig fett direkte fra maten, som fra entrecote, egg, oster og makrell, i stedet for at fett skal omdannes fra glukose, får du samtidig i deg alle næringsstoffene i matvarene. Sammen med naturlig fett, får du livsviktige vitaminer og mineraler, samt gode proteiner med på kjøpet.  Næringsstoffene og fettsyrene i for eksempel egg og entrecôte, særlig fra beitedyr eller lykkelige og frittgående høner, finnes i naturlige forhold og mengder, og kan ikke betraktes som betennelsesfremmende såfremt du tåler kjøtt og egg, og gjerne balanserer slike varer med varierte grønnsaker. Dessuten vil ikke dette fettet lagres slik som «glukose-fettet» eller «sukker-fettet», men gjerne brukes til å produsere varme, og til drift av kroppen. Helt naturlig.

Økologiske egg har dessuten en mer gunstig fordeling mellom fettsyrene enn det samlebånd-eggene har, men det er en annen historie. Enn så lenge; ved å velge økologiske egg og naturlige fettkilder er det mindre betennelse og fettlagring i sikte. La naturen sørge for balansene. Det gir mindre betennelser – og bedre forbrenning av fett! 


© Kostreform. Alle rettigheter reservert