-Gjør det enkelt!


«La Silje og jentene lage middag og så spiser du det du kan spise av det». Kutt det du tror kroppen ikke har godt av.
Gjør det enkelt!» sa tanten min.
Hun hadde helt rett, medgir David Benno Sæther (35).

-Jeg tar for eksempel ut kjøttet før det blandes sammen med annen mat og legger heller til en salat, litt ost og en god olivenolje mens de andre spiser ris eller poteter. Ukomplisert og effektivt!

Tekst: Berit Kvifte     Foto: Privat

David var en aktiv og glad gutt inntil mobbingen startet på barneskolen. I begynnelsen var mobbingen uskyldig, men skulle etter hvert utvikle seg og få konsekvenser for helsen.

-Mobberne yndet å stjele og tøyse med matpakka mi. Det var starten på et anstrengt forhold til mat. Jeg har aldri vært et «frokost menneske», men dette gjorde ikke saken enklere. Jeg fikk problemer med forbrenningen fordi jeg knapt nok spiste til frokost, lunsjen ble hoppet over og jeg var så sulten til middag at jeg spiste en ekstra stor porsjon – slik var det hver dag i mange år, forteller David til Kostreform.   David er opprinnelig fra Valderøya på Sunnmøre, men flyttet i 2003 til Sola i Rogaland.

Irritabel tarm

På grunn av nedsatt forbrenning, begynte David å bli god og rund allerede tidlig på barneskolen. I fjerde klasse fikk han også problemer med magen. Den unge gutten hadde mye vondt og fløy på do hele tiden uten å skjønne hva som var galt. Først sommeren før siste trinn på ungdomsskolen ble det utført koloskopi og konkludert med laktose intoleranse og «irritabel tarm».

En trygg havn hjemme og noen nære kamerater prøvde å legge alt til rette for en best mulig hverdag. Dette førte til endring av ungdomsskole. David startet 8.klasse på Møre Ungdomsskole, 1,5 time unna med buss, fremfor å fortsette i et tøft miljø på Valderøya. Dette førte til et sosialt godt liv men der kostholdsvaner ble værende de samme på tross av dette og plagene med kroppen likeså. 

-Jeg spiste helt vanlig. Det vil si kneipp, bagetter, hvetebakst og sånt. Det straffet seg gang på gang, så etter å ha forsøkt å spise spesiallagede brødprodukter, gav jeg opp. I nesten ett år levde jeg på kyllingsalat for å se om det kunne hjelpe. Som smakstilsetning pøste jeg gjerne på med dressing eller majones. Vekta gikk opp..

David forteller at da familien flyttet fra Sunnmøre til Rogaland, og han begynte som lærling i Jæren Data på Jæren, tok vekta av.

-  Jeg fikk lappen og «ralla rundt med gutta», jobbet som IT konsulent på farten og begynte å tylle i meg pølser og hamburgere på «Bensen».  Dessuten var jeg glad i mat i ganske voksne porsjoner.  Det usunne kostholdet ble for alvor etablert. Vekta viste 115 kilo.

Før livsstilsendring

Første møte med lavkarbo

Da unge Benno Sæther møtte sin tilkommende kone i 2010 og to år senere skulle gifte seg, tok han tak i kropp og vekt. Han stiftet for første gang bekjentskap med lavkarbo som da var blitt den store «hypen».

-Lavkarbo var jo helt konge! Kutte sukker og spise egg og bacon, sier David som er typen som alltid leser seg opp på ting, hva som fungerer, hva som påvirker hva, hva som er det beste å investere i til enhver tid.  Men, han gjorde det ikke det med lavkarboen fordi det hørtes så fantastisk enkelt ut. 

På to og en halv måned gikk David fra 105 til 95 kilo og skled elegant til alters med sin tilkommende kone. Så kom bryllupsreisa og hva skjedde?  Tilbake til start… 

Jeg får slå meg til ro…

-Det var rett opp og noen tilleggskilo.  Der og da sa jeg til meg selv at «jeg er fornøyd med tingenes tilstand».  Men, det var fram til da jeg begynte å få alvorlig vondt i ryggen som låste seg titt og stadig og jeg fikk problemer med styrken i hendene om morgenene – når jeg skulle å klemme rundt ting var jeg kraftløs i hendene mine. David hadde en mistanke om at han kunne være mottakelig for Becterews sykdom eller andre leddgiktsplager.  Det viste seg å stemme. 

Nok er nok

En hyttetur til tante Vigdis ble vendepunkt. 

-Tanten min er åpen for mange løsninger til ulike problemer, og om jeg ikke alltid har vært helt enig, så tenkte jeg at forslaget hun nå kom med denne gang, ville ha noe for seg. Dessuten; det er bra med forslag, men jeg må finne ut av det selv.  Ikke få ting tredd nedover ørene. Da stritter jeg imot.

01 august i 2018 sluttet David å røre sukker. Han gikk total «av» karbohydrater og stivelse, kuttet alt brød og det som kunne gi blodsukkerstigning.  David hadde fått en veiledning, men tok avgjørelsen selv – og for seg selv. Ikke fordi alle andre mente at han burde gjøre sånn og slik. 

Etter livsstilsendring

Make it simple!

David begynte i en ende. 

-Når min kone, Silje, lager middag, tar jeg ut kjøttet, proteinet og fettet og tilfører salat.  Vipps har jeg et fullverdig måltid for min kropp og Silje og ungene kan spise spagetti og kjøttdeig eller hva de nå vil ha på tallerkenen. 

-Det som ofte kjennetegner middag, er at du har et kjøttrikt produkt, et stivelsesprodukt og ofte salat til. Da er det ganske enkelt å plukke en ting, ikke sant?  Så lenge det ikke er blandet i hverandre, kan du forsyne deg med «ditt» under middagsforberedelsen.  For eksempel 200 gram kjøtt fra en gryterett. Komplementer dette med litt ost og salat, så har du akkurat hva du trenger! Etter hvert kan du lese deg opp og vurdere hva du liker og trenger. 

Måtte bremse litt

David gikk veldig raskt ned i vekt På et halvt år gikk han fra 115 til 85 kilo. Familie og venner ble redde for at David var blitt alvorlig syk, mens andre som visste hva han holdt på med, mente det ikke var sunt eller fornuftig å spise slik han gjorde.

-På grunn av det, dro jeg i håndbrekket fordi jeg plutselig måtte ut å handle dress nummer to på et halvt år.  Det faller en sunnmøring tungt for hjertet, sier David og ler.  I dag ligger vekten fint på 80 og der har han holdt seg lenge.

-Da jeg la om, var det fordi jeg ville ha en livsstilsendring, så jeg fulgte ikke med på vekta. Jeg dro inn livreima, men ante ikke hva badevekta viste. Mitt mål var at jeg skulle få en kropp som fungerte og det tok hele fokuset.  Ikke hverken gram eller kilo.   Tall er noe man fort kan henge seg opp i og vurdere seg selv etter. Det er feil fokus. Hvis tallet har en feilmargin på 300 gram, kan du fort føle deg dårlig den dagen. Du banker deg selv psykisk, du føler du ikke strekker til, får det ikke til. Det må ikke bli eller være slik. For meg er fokuset en kropp som fungerer, at jeg har krefter i armene når jeg våkner, ikke har smerter i kroppen, kan være mer aktiv sammen med ungene og det er for MEG og min del jeg gjør det, ingen andre.  

- Savner du ditt gamle kosthold?

-Definitivt ikke! Det å våkne god i kroppen, ha overskudd, og være en bedre utgave av meg selv er så viktig, at det er utenkelig å gå bort fra lavkarbo-kosthold. Det å ta steget, bestemme seg for å gjøre en endring som påvirker hverdagen i så stor grad som i mitt tilfelle, krever sitt, men når du har fått smaken på et liv som er godt å leve, vil du ikke bytte det ut med et gamle du vet ikke funket.   

-Det er uproblematisk å tenke på at jeg skal leve på lavkarbo livet ut.  Jeg har gjort det i tre år. Men, når det er sagt, er min hverdag strukturert nok til at jeg kan kose meg litt i helgen med en liten bolle chili nøtter og en Lite-øl, sier David Benno Sæther som har inspirert folk rundt seg til å ta grep. 

-Om ikke all in, så på en slik måte der det uansett høstes en helsegevinst – for meg!  

© Kostreform. Alle rettigheter reservert