Koste på seg 50 kilo på halvannet år!

Angelica Kivikoski (29) fra Øvre Årdal var i lykkelige omstendigheter, nøt livet til fulle og spiste for to fordi hun «fortjente det». Da pjokken kom til verden selveste 17 mai i 2019, gikk det opp for den nybakte mammaen at hun hadde «kost på seg» alvorlig overvekt!

Tekst: Berit Kvifte     Foto: Privat

-Jeg er gravid, jeg er sulten og har lov til å spise for to, sa jeg til meg selv da jeg ble gravid i 2018.  Ni måneder senere hadde jeg lagt på meg 30 kilo – som i barseltiden økte til 40. 

Det var ikke mat, men bakst, kaker og godteri som fristet den vordende mammaen. Middagsporsjonene hennes var heller ikke normale for å si det mildt. 

-  Jeg levde i gravidbobla med mat, mat og mat!  Jeg kalkulerte at det var sikkert innholdet i den gravide magen som dyttet vekten oppover og at alt ville renne rett av etter fødselen.  Noe kilo for mye måtte jeg vel streve med å få av, men det ville sikkert til å gå superlett, tenkte Angelica. Tenkte…

Barselkosen…

Da den velskapte pjokken hadde ankommet verden, og det hadde gått et par uker, innså Angelica at kroppen var mange kilo for tung. Det var nok ikke bare «mageinnholdet» som stod for vektøkningen. Hun veide 110 kilo dagen før fødselen og 100 kilo et par uker senere.  Men, så «tok det laus».

- Jeg begynte å tenke over hva jeg spiste og la planer om å begynne å gå turer, men så kom barseltiden.  Hva skjedde? Jo, da bar det rett på kafe og bollekos med andre nybakte mammaer så godt som hver. Sånn fortsatt det fram til da permisjonstiden nærmet seg slutten og jeg skulle tilbake til jobben min i Vitus apotek. Jeg følte meg ikke vel i egen kropp, jeg hadde nå gått opp til 120 kilo! 

Full panikk

I romjula for to år siden innså Angelica hvor mye hun veide og at hun måtte ta grep. Raskt!

-Jeg stod på badevekta og hylgrein.  Panikken tok meg.  Hvordan skulle jeg komme i gang med et mer fornuftig kosthold og hva skulle jeg spise?  Jeg kunne bare ikke møte opp på jobben igjen på nyåret med den store kroppen min. 

Angelica gikk mange runder med seg selv. Hun skulle nå være borte fra sønnen sin mange timer hver dag, og var det en ting som var sikkert, så skulle hun ikke bruke kveldene på et treningssenter. 

-Jeg lette rundt på nettet og oppdaget lavkarbo. Hm.. spise egg og bacon og gå ned i vekt? Det var min første tanke, sier hun og ler.  Jeg hadde ingen peiling på lavkarbo og brukte dermed hele romjula på å lese, google, skrive, notere og «spise meg ut av huset» slik at jeg v ar klar til å starte min nye livsstil 2. januar 2020.

Ned, ned og NED!

20 gram karbohydrater per dag, rett på keto og hele pakken. Skikkelig hardcore fra dag 1.  Det var beinhardt, men Angelica var fast bestemt og 110 prosent motivert.  Å legge om livsstilen, var noe hun  skulle gjøre for sin egen del og for at sønnen skulle ha en mamma som fungerte.

-Jeg gikk ned 10 kilo de to første månedene med å spise 100 prosent reint. Ikke en gang sukkererstatning kom på tale. Jeg spiste kun kjøtt og grønnsaker, egg, bacon, salat fordi jeg ikke visste at det fantes lavkarbobakst eller lavkarbogodteri.  

Etter hvert åpnet det seg en verden av ulike lavkarbomiljøer instagram som Angelica ikke var klar over fantes. Først da oppdaget hun at lavkarbo var mye mer kjøtt & grønt. 

-Det var kanskje like greit fordi jeg har gått ned jamt ned hele tiden med mitt strikte regime.  Ikke en eneste gang har jeg opplevd perioder der vekta står stille. Det har gått nedover, nedover og nedover!  Hele tiden! Og det har fôret motivasjonen min til de grader, sier Angelica og innrømmer at hun i fjor tok et par måneder sommerferie fra lavkarbo. MEN!  Hun la ikke på seg et eneste gram.

-Det kostet meg ikke en kalori å starte på`n igjen i august, sier hun og ler.

Minus 50 kilo!

Angelica kunne ha stoppet på 83 kilo som hun veide da hun ble gravid, men kiloene bare rant av, og det ble 13 ekstra.  70 kilo blank er akkurat passe, mener den driftige jenta som i dag har nærmere 15 000 følgere på Instagram.  

-Jeg har latt leserne få følge min reise med lavkarbo og som takk deler jeg mine ærlige tanker og opplevelser uten filter.  Den massive responsen og støtten jeg har fått underveis, har hjulpet meg mot mitt mål. På siden min kan alle se og følge vektloggen min. Jeg svarer også – så langt det lar seg gjøre – på alle spørsmålene som havner i innboksen min og jeg deler mattips og bilder.  

Smørgrøten til Angelica er en innertier og den deler hun med Kostreforms lesere på fredag!

Fantastiske blodprøver!

Angelica tok flere blodprøver før hun gikk i gang med lavkarbo og har fulgt opp disse hver sjette måned. Dette fordi at mange skeptikere kommer med påstander om at lavkarbo kan være usunt, ja, direkte helseskadelig.  

-Mine blodprøver er blitt mye bedre på lavkarbo enn de noensinne har vært. Jeg hadde for eksempel høyere kolesterol før lavkarbo.  Vitamin-verdiene er blitt bedre og mer stabile på lavkarbo.  Blodprosenten har også blitt bedre, sier Angelica som har planer om å starte på ernæringsstudier.

-Lavkarbo er bra for helsa. Maten er god, du går ned i vekt og ikke minst får du mange andre helseforedeler på kjøpet. Energien min og humøret fikk en real dytt og søvnen ble 10 ganger bedre! Ikke en eneste kveld har jeg lagt meg sulten. Jeg har vært mett og fornøyd hele tiden og attpåtil gått ned i vekt.  Det er ganske utrolig, hva?

Les mer om Angelica på  @angelica_lavkarbo 

© Kostreform. Alle rettigheter reservert