Lekkert og smellsunt i glasset


Mange tror, feilaktig, at geitrams er et giftig utyske som helst bør rykkes opp med roten og kastes langt av gårde. 

–Plukk den vakre planten mens den ennå blomstrer. Den er smekkfull av antioksidanter og kan brukes fersk, tørkes eller du kan lage den herligste saften, sier Marianne Lovise Strand på Sortland.

Tekst: Berit Kvifte     Foto: Marianne Lovise Strand og Berit Kvifte

Marianne forteller til Kostreform at hun flere år på rad så innbydende bilder av geitrams-saft på Instagram og Facebook. 

– Hver gang har jeg tenkt at det vil jeg også lage, men først i fjor tok jeg action og fant fram til en oppskrift på geiteramssaft. Litt tidkrevende å lage, men det oppveier smaksopplevelsen!

Marianne er glad i å plukke villblomster, det er fin og litt meditativ opplevelse og i disse dager plukker hun ofte buketter med geitrams og setter på kjøkkenbordet i det koselige huset på Kleiva i Vesterålen. 

– Den sterke fargen på geitramsen gir meg energi, men nå tar jeg gleden og nytelsen et hakk lenger. Geitramsen skal ikke bare i en vase på kjøkkenbordet, men også i glasset!

Marianne planlegger å gjøre som i fjor;  ta med seg ei saks og en bærepose og plukker den godt over halvfull for så å sette seg på verandaen med god musikk og et glass rødvin, mens hun trekker blomstene av stilken.

– Framgangsmåten er enkel. Jeg legger de vakre blomstene i en bær-renser, skyller og siler av, forteller Marianne som modifiserer oppskriften som hun fant hos kystdama.blogspot.com litt. - Jeg bruker ikke sitronsyre, men to hele økologiske sitroner som jeg legger sammen med blomstene og godgjøre seg i fire dager.  Her er det nok rom for å prøve seg fram etter smak og behag.

Geitramssaft

Denne oppskriften og framgangsmåten tok Marianne utgangspunkt i:

o 200 g friske blomster

o 6 dl sukker eller egnet sukkererstatning

o 1 pose sitronsyre (30 g)

o 1 sitron

o 1 liter vann

Vask sitronene og skjær de i skiver (bruk gjerne økologisk). Legg blomstene og sitronskivene i en glassbolle. Kok opp vann, tilsett sukker og sitronsyre  (sløyfes om du bruker sitroner) og rør til alt er oppløst. Hell det kokende vannet over blomster og sitronskiver. Avkjøl og sett blandingen i kjøleskap. Ta ut sitronskivene etter en dag, la blandingen stå 3-4 dager før du heller blandingen over i en ny bolle, siler av blomsterbladene og heller saften over på flasker som du setter kjølig. 

– Saften blir kjempegod! Syrlig og søt på samme tid. Og for en herlig, forfriskende farge! Du blir jo glad bare av å se på innholdet i glasset og vil du bli ekstra sprudlende glad, kan du blande saften ut i Bris eller Farris sammen med isbiter, tipser Marianne.

– Geitramssaft er bare såååå godt at det må du lage myyyyye av når du først er i gang!

Brukt som mat og medisin i århundrer

Gjennom lange tider har geitrams blitt brukt til både mat og drikke. Blad og unge skuddspisser kan spises og brukes rå i salater eller kokes som en grønnsak. Helt nye skudd (maks 20 cm høye) kan kokes og brukes som asparges-erstatning om du er i beita.

Tørka og oppmalte røtter har i dårlige tider blitt brukt til å blande i brødmelet siden hele rotsystemet til geitramsen er rikt på stivelse, noe som gjør at brødet holder godt sammen.

Prostataplager og Candida

Geitrams har stor plass i folkemedisinen og i Tyskland og Østerrike brukes planten blant annet til behandling av milde prostataplager i et tidlig stadium. Drikker du te av geitrams, kan det redusere do-besøkene om natten. Urten er vist å ha en mulig hemmende effekt på veksten av kreftceller i prostatakjertelen.

I følge Henriette Kress i Finland, er en av de viktigste medisinske virkningene til geitrams, effekten på gjærsoppen Candida Albicans.  Kress hevder at hvis du drikker noen kopper geitrams-te daglig i minst to måneder, vil det kunne ta knekken på candida som har løpt løpsk. Geitrams hindrer ikke sporer av candida å vokse, men gjør at formeringen av soppen stopper opp.

For det meste og de fleste..

I tillegg kan du bruke planten ved mage- og tarmplager som forstoppelse og diaré, dysenteri, endetarmskramper, tykktarmsbetennelse, irritabel tykktarm og hemoroider. Videre på sår, kviser, gikt, ryggsmerter, betennelser i munn og svelg, hodepine og migrene, hudplager hos barn, solforbrenninger og insektstikk.

Vil du vite mer om Geitramsensens egenskaper, les mer her

© Kostreform. Alle rettigheter reservert