Dipp er digg 


Grønnsaker inneholder vitaminer og mineraler, men det hjelper lite om vi ikke kan få dem inn i cellene. Og det må de ha ganske feit hjelp til!

Tekst: Anita Breivold    Foto: Pixabay.com

At grønnsaker inneholder vitaminer og mineraler, det har vi fått inn med morsmelken. Men for å få disse små molekylene inn der de skal være, og at de skal gjøre nytte for seg, da må de ha noen hjelpere, noen «nøkler» som låser opp og får dem inn gjennom cellemembranen.

Alle «vet» jo at grønnsaker er sunt, men det er forskjell på grønnsaker og grønnsaker når det gjelder opptak og utnyttelse av de mikroskopiske og viktige vitaminene og mineralene. Spiser du rå grønnsaker eller salat, uten de viktige hjelperne, da opptas ikke de etterlengtede mineralene og vitaminene som de bør. Da kommer de ut igjen, ganske så ubrukte …

Hvem hjelper hvem?

Fettsyrer. Eller bare fett, om du vil. Naturlig fett gjør at alle fettløselige vitaminer – og det er vitamin A, D, E og K – kommer inn i cellene og kan gjøre nytte for seg. Uten fett, liten biotilgjengelighet, lite opptak av vitaminene. Det samme gjelder for mineralene. Med fett øker man opptaket. Og disse viktige sporstoffene har alle viktige funksjoner i min eneste kropp.

Derfor; dipp er digg

Nyt grønnsaker i alle farger, men tilfør fett for å gjøre grønnsakene sunne og funksjonelle for kroppen.

Kutt grønnsaker, eventuelt også frukt, i staver eller andre gøyale former. La gjerne barna kutte opp, lage hjerter, firkanter, piler, dyr, eller kunstfigurer. De smaker sannsynligvis mye bedre enn de bitene de voksne har kuttet. Det er nemlig fint å spise sine egne kuttede grønnsaker.

Så lager du en god dipp, av rømme, créme fraiche eller majones. Eller bruk ei god olje. Eller salsa, guacamole, fetaost, aioli, avocado. Gjerne med krydder, eller urter. Men det viktige er at det må inneholde fett. For det er fettet som gjør at vitaminene og mineralene i grønnsakene kan komme inn i cellene og gjøre nytte for seg – og deg!

Verdens beste guacamole?

Smaken er som baken, den er delt, men her er et forslag!

2 modne avocado

1/4 rødløk

1/4 rød paprika

2-3 hvitløksbåter

1 fersk chilli - uten frø, evt chilipulver

2-3 ss sitronsaft

salt

pepper

2-3 ss Creme fraiche evt rømme

Chilli, løk, paprika og hvitløk finhakkes i foodprosessoren. Ta så oppi avocadoen og sitronen og kjør i vei til du synes guacamolen har riktig konsistens.  Hell over i en bolle, tilsetter salt, pepper og Chreme fraiche og rør rundt. 


© Kostreform. Alle rettigheter reservert